Házi pizza - tészta és szósz


A szósz:


Egy adag pizzaszószhoz egy doboz passzírozott paradicsomot (nem sűrített! fél literes dobozokban kapható) felteszek alacsony lángon főni egy mokkás kanál cukorral, sóval és oreganoval vagy pizza fűszerkeverékkel, kb. 15-20 percig forralom. Ezt ha kihűlt le lehet fagyasztani egy műanyag edényben, egy adag általában két nagy teljes tepsis pizzához elég. A tésztát a szélekig meg szoktam kenni, ahogy emelkedik ne legyen nagy szószmentes széle :)


A tészta:

1 kiló finomliszt
fél liter tej
5 deka friss élesztő
2 egész tojás
2 deci tejföl vagy kefir
3 csapott kávéskanál só

Tejben egy kiskanál cukorral felfuttatod az élesztőt (langyos tejbe belemorzsolod elkevered a cukorral, lefeded 10-15 percre amíg behabosodik), aztán mindent összegyúrsz, előbb liszt és élesztős tej, majd a tojás és végén a tejföl, a só mehet bármikor. Addig gyúrd és döngöld amíg sima, csomómentes lesz, robotgéppel is lehet ha bírja. Hagyod 1-2 órát meleg helyen, de ha másnap fogod felhasználni, akkor lefedve a hűtőbe, használat előtt fél órával ki kell venni. Lehet viszonylag vékonyra is nyújtani mert szépen felnő. (Ha pedig lángost akarsz belőle csinálni, akkor kistányérba olajat teszel, a tenyeredet beolajozod és kis gumókat szakítasz belőle és alaposan kihúzogatod, mert szintén nagyon megpuffad és olajban kisütöd. Lángoshoz az olaj annyi legyen hogy ne érjen a tészta az edény aljához sülés közben, amikor egyik fele megsült megfordítod és kb lángosonként 2-3 perc alatt megvan.)

Ha mirelitet teszek feltétként a pizzára, pl zöldbab, kukorica brokkoli stb, akkor egy szűrőben meleg víz alá tartom és pillanatok alatt kiolvad, így nem fog elázni a pizza! A sajtot szeretem akkor rátenni ha már majdnem kész, hogy a feltétnek is legyen ideje átsülni alaposan.










Szoktatok otthon pizzaféléket készíteni? Milyet?:)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Ez egy személyes blog, kérlek ne használd termékek vagy más oldalak reklámozására a hozzászólásod!